ΚΑΙΡΟΣ · LIVE14.7°CΝεφώσεις77% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν πέντε πακέτα αναδρομικών για συνταξιούχους

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν πέντε πακέτα αναδρομικών για συνταξιούχους

Νέα πακέτα αναδρομικών για συνταξιούχους παραμένουν σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ. Η γραφειοκρατία και οι δυσλειτουργίες του ασφαλιστικού φορέα προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία στους δικαιούχους.

Η αναμονή για τα αναδρομικά διαρκεί τέσσερα έτη. Φθάνει στο σημείο δικαιούχοι να αποβιώνουν και οι κληρονόμοι τους να συνεχίζουν τη διεκδίκηση.

Τα αναδρομικά αφορούν τις κατηγορίες συνταξιούχων που ακολουθούν.

Ο ΕΦΚΑ προχωρεί με αργό ρυθμό και σταδιακά στον επανυπολογισμό 37.003 συντάξεων. Πρόκειται για όσους αποχώρησαν από την εργασία μετά τον Μάιο του 2016 και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 30 έτη ασφάλισης.

Οι δικαιούχοι μπορεί να δουν αυξήσεις έως 240 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά ποσά έως 19.643 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές τους. Οι εκκρεμείς υποθέσεις καλύπτουν συνταξιούχους από σχεδόν όλους τους μεγάλους ασφαλιστικούς φορείς, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, στο ΙΚΑ και στο Δημόσιο.

Περίπου 12.000 συντάξεις μένουν για επανυπολογισμό στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, πάνω από 11.000 στο ΙΚΑ και σχεδόν 9.000 στο Δημόσιο. Στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ οι περιπτώσεις είναι περίπου 1.500 και στο ΤΑΠ-ΟΤΕ σχεδόν 700.

Η ολοκλήρωση των επανυπολογισμών καθυστερεί επειδή οι συγκεκριμένες συντάξεις δεν είναι απλές εκκρεμότητες. Σε αυτές εξακολουθούν να εντοπίζονται ελλείψεις ή λάθη στα στοιχεία των πρώην ταμείων και στις αρχικές αποφάσεις συνταξιοδότησης.

Οι διορθώσεις γίνονται σταδιακά

Έτσι, οι διορθώσεις προχωρούν σταδιακά και το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ εκτελεί επανυπολογισμούς κάθε μήνα. Προτεραιότητα έχουν οι υποθέσεις από τις οποίες προκύπτουν αυξήσεις. Αν ο έλεγχος δείξει πιθανή μείωση, η υπόθεση εξετάζεται ξανά.

Στην επόμενη κατηγορία εντάσσονται συνταξιούχοι με δικαστικές προσφυγές. Ζητούν να τους επιστραφούν περικοπές που επιβλήθηκαν παράνομα στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα συντάξεων για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016. Η άρνηση της κυβέρνησης να επιλύσει οριστικά και νομοθετικά το πρόβλημα των αναδρομικών του 11μήνου έχει φέρει σε μεγάλη περιπέτεια τους 370.000 συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Αντί για εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών, συνταξιούχοι και κληρονόμοι έχουν μπει σε διαδικασία χωρίς προηγούμενο. Σε πολλές περιπτώσεις οι αρχικοί δικαιούχοι έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι καλούνται να συγκεντρώσουν πολλά δικαιολογητικά ώστε να ολοκληρωθεί η πληρωμή.

Οι πληρωμές καθυστερούν έως και τέσσερα χρόνια. Αιτίες είναι η εκτεταμένη γραφειοκρατία, ο αργός επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων με τον νόμο Βρούτση και ο προγραμματισμός των πιστώσεων από τον e-ΕΦΚΑ.

Για περίπου 200.000 συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγές οι δικαστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, καθώς οι υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί. Για την κατηγορία αυτή η πληρωμή των αναδρομικών θα αργήσει περισσότερο. Το πιθανότερο είναι οι καταβολές να ξεκινήσουν μέσα στο 2027. Μέχρι σήμερα αναδρομικά έχουν καταβληθεί σε περίπου 20.000 συνταξιούχους μόνο.

Συνταξιούχοι του Δημοσίου διεκδικούν αναδρομικά από την Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) για 23 μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018. Στο διάστημα αυτό η κράτηση κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την πιλοτική απόφαση 244/2017.

Οι επιστροφές φθάνουν έως και 9.568 ευρώ για συνταξιούχους του Δημοσίου που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Για συνταξιούχους υπουργείων, ΟΤΑ και δημοσίων οργανισμών τα διεκδικούμενα ποσά φθάνουν έως 8.550 ευρώ.

Συνταξιούχοι χηρείας του Δημοσίου δικαιώθηκαν με αναδρομικά εξαιτίας λανθασμένων υπολογισμών στις συντάξεις χηρείας που απονεμήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 έως τον Απρίλιο του 2019. Οι επιστροφές ξεπερνούν το όριο των 7.500 ευρώ.

Περισσότεροι από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι έχουν ανοιχτή μια μεγάλη διεκδίκηση. Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 300 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά μπορεί να υπερβούν τα 10.000 ευρώ.

Είναι ασφαλισμένοι που πήραν σύνταξη πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και είχαν παράλληλη ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα ταμεία. Για χρόνια πλήρωναν διπλές εισφορές, χωρίς ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης να έχει περάσει έως σήμερα στο ποσό της κύριας σύνταξης. Η εκκρεμότητα παραμένει ανοιχτή εδώ και μία δεκαετία και κρατά χιλιάδες συνταξιούχους σε αναμονή για αυξήσεις και αναδρομικά που ενδέχεται να δικαιούνται.

Το ζήτημα επέστρεψε στο προσκήνιο. Ο e-ΕΦΚΑ περιμένει οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να ξεκαθαρίσει αν η εκκρεμότητα λύνεται με ερμηνευτική εγκύκλιο ή αν χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση.

Ως την οριστική λύση, οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι καλούνται να καταθέσουν αίτηση στον e-ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση του παράλληλου χρόνου ασφάλισής τους, προκειμένου η διεκδίκησή τους να καταγραφεί επίσημα.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies